Sunday 18 November 2012

Bahaya Air Kacang Soya

Susu kacang soya adalah produk bukan tenusu yang diperolehi daripada biji kacang soya. Kualiti susu kacang soya adalah hampir dengan kualiti dan kebaikan susu lembu dan ia dipilih sebagai susu alternatif kepada mereka yang mempunyai alergi kepada susu lembu. Susu kacang soya pada ketika ini memperolehi publisiti yang meluas dimedia massa disebabkan oleh kebaikannya terhadap kesihatan manusia.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna dengan meminum susu kacang soya tidak mendapat sebarang kesan buruk. Bagi mereka yang tidak mengetahui keburukan susu kacang soya, dibawah ini disenaraikan beberapa keburukan susu kacang soya untuk pengetahuan kita bersama.

Kanser Payudara - Susu kacang soya mengandungi kandungan bahan kimia iaitu: phytoestrogens yang terlalu tinggi, sebatian yang menyerupai struktur estrogen. Isoflavones susu kacang soya akan melemahkan aktiviti hormon serta menyebabkan kesan anti estrogen. Berdasarkan kajian oleh Anne Weaver iaitu seorang pelajar kedoktoran dalam bidang epidemiologi yang dijalankan pada tahun 2010 di universiti Buffalo, isoflavones susu kacang soya akan menghalang hormon bersekutu dengan kanser seperti kanser payudara dan kanser prostat.

Penyakit Kardiovaskular Dan Strok - Kandungan isoflavones yang terkandung dalam susu kacang soya akan menghalang pembentukan darah beku dengan menghalang pengagregatan platelet atau "clumping" berdasarkan kajian oleh Kolej Perubatan Baylor. Saluran darah yang tersumbat akan meningkatkan risiko untuk darah tinggi dan strok. Darah beku akan menghalang pengaliran darah yang melalui arteri dan penyumbatan didalam koronari atau arteri serebrum akan menyumbang berlakunya serangan jantung dan strok.

Hipotiroidisme -  Isoflavones yang dijumpai di dalam susu kacang soya memberikan kesan negatif terhadap sintesis hormon tiroid dengan menyekat peroxidase tiroid enzim. Kelenjar tiroid anda memerlukan iodin untuk pengeluaran hormon tiroid. Iodin tidak boleh memasuki kelenjar tiroid tanpa peroxidase tiroid pengoksidaan, satu proses yang dikenali sebagai "organification." Pesakit yang mempunyai kandungan  hormon tiroid yang rendah sering mengalami keletihan, kelesuan, kehilangan rambut, ingatan yang lemah dan goiter.

Gout - Pada mereka yang mempunyai penyakit gout, anda dinasihatkan untuk mengelakkan susu kacang soya kerana ia mengandungi purines, komponen semula jadi yang terdapat dalam tisu badan dan sesetengah makanan. Purines akan dipecahkan kepada asid urik yang boleh mengganggu lapisan bersama anda, menyebabkan kesakitan yang teramat sangat, bengkak dan radang, dikenali sebagai gout.

No comments:

Post a Comment